March 09, 2023

FACEBOOK: Μεταξύ σοβαρού κι αστείου

 

Δεν ξέρω ποιο θα είναι το μέλλον του ΦΒ αλλά μιλώντας με τις νέες γενιές, δεν προβλέπεται ρόδινο. Και θα ‘ταν κρίμα. Γιατί το ΦΒ είναι η μεγαλύτερη κοινωνική επανάσταση μετά τη ζώνη αγνότητας. Και να το γιατί. Tο ΦΒ μας ένωσε, μας έφερε κοντά, μηδένισε την απόσταση. Θυμάμαι, 40 χρόνια πριν, φοιτητής στην Αγγλία, βγαίναμε στο δρόμο, στη βροχή και στο χιόνι, να πάμε στους περίφημους εκείνους κόκκινους τηλεφωνικούς θαλάμους, στα σκοτεινά, να τηλεφωνήσουμε, με κέρματα, στο σπίτι, στην Αθήνα. Τώρα, έχουμε παιδιά, εγγόνια, γονείς και τον πλανήτη ολόκληρο, σε 24ωρο βάση, με εικόνα μάλιστα, στο σαλόνι μας. Κάτι τέτοιο, 40 χρόνια πριν, θα φάνταζε σαν οργιάζουσα επιστημονική φαντασία.

Καταλαβαίνουμε πλέον καλύτερα ο ένας τον άλλον˙ όχι τόσο μέσα από τις αναρτήσεις μας, όσο μέσα από τα σχόλια που κάνουμε στις αναρτήσεις των άλλων. Όσα μπορεί πλέον να καταλάβει κάποιος μέσα από τις 10 λέξεις ενός σχολίου, θα χρειαζόταν δύο χρόνια ανάλυσης σε ένα νεαρό ψυχολόγο. Μην σχολιάζεις λοιπόν φίλε μου Βασίλη. Πες ό,τι έχεις να πεις αλλά μη σχολιάζεις επί παντός επιστητού. Εκτίθεσαι.

Το ΦΒ μας ανέβασε το ηθικό που καταρράκωσε η καθημερινότητα. Αποκτήσαμε φωνή, που την ακούει πλέον όλος ο πλανήτης. Έτοιμοι όλοι για το Βραβείο Πούλιτζερ. Το ΦΒ μας έπεισε ότι όλοι πλέον νομιμοποιούμαστε να έχουμε άποψη. Και ακόμα περισσότερο, και εδώ είναι το πιο διασκεδαστικό, μας έκανε να πιστέψουμε πως υπάρχουν άνθρωποι που «θα όφειλαν» να ενδιαφέρονται για την άποψή μας. Κι αν αυτό δεν επιβεβαιώνεται από τα ‘μου αρέσει’ από κάτω, τότε ξαναπέφτουμε σε βαθιά κατάθλιψη: «μα γιατί; Δυο ώρες έκανα να το γράψω. Και ήταν τόσο καλό…».

Και το παραπάνω με φέρνει στο τελευταίο μου σημείο: ο κόσμος πλέον δε διαβάζει. Σκρόλιν κάνει στον υπολογιστή και στο τηλέφωνο, και ζάππιν στην τηλεόραση. Προσπαθεί έτσι να διασκεδάσει την καταπίεση και τα προβλήματα που κουβαλάει από τη δουλειά στο σπίτι. Ώσπου να είναι έτοιμο το φαγητό. Να φάει και να μεταβεί στο παράλληλο σύμπαν του, μέχρι το επόμενο πρωί. Ο πανέξυπνος Ζούκερμπεργκ το κατάλαβε αυτό και έτσι επινόησε το Instagram: σκρόλιν φωτογραφιών. Και οι ακόμα εξυπνότεροι Κινέζοι σκέφτηκαν πως ούτε αυτό είναι το πιο έξυπνο: Για τα σύγχρονα ζόμπι, τα σύντομα βιντεάκια είναι πολύ καλύτερα από τις φωτογραφίες του Instagram. Και έτσι μας ήρθε και το Τικ Τοκ.

Δεν είναι ωραία και θαυμαστά όλα αυτά;

ΗΧ

No comments: