Ρωσία. Η τρομαχτικότερη πολεμική μηχανή στον πλανήτη.
He flexed his muscles.
Έκανε ποντίκι, ο Πούτιν, όπως λέμε εμείς.
Επίδειξη στρατιωτικής ισχύος είναι.
Προς γνώση και συμμόρφωση.
Γεωργιανών και ‘άλλων’.
Disproportionate. Είπε ο Πλανητάρχης και η Κοντή Λίζα.
Έπρεπε δηλαδή να το κάνει πιο ‘ήπια’ και πιο συγκρατημένα.
Λίγο έγκυος, που λέμε.[1]
Η ενέργεια του Πούτιν ήταν αναμενόμενη.
Είχε προειδοποιήσει ότι θα το κάνει, πολλές φορές, αλλά και τη στιγμή που η Αμερική και κάποιες χώρες της ΕΕ αναγνώριζαν το Κόσσοβο.
-Το Κόσσοβο είναι ιδιάζουσα περίπτωση, είχε πει τότε η Κοντή Λίζα.
-Και αναγνωρίζοντάς το δεν σημαίνει ότι ενθαρρύνουμε άλλα αποσχιστικά κινήματα, είπε.
Η Νότια Οσετία όμως φαίνεται πως δεν είναι ιδιάζουσα περίπτωση, γιατί ή ίδια κάλεσε τους Ρώσους να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας!
Και οι Ρώσοι βέβαια είδατε που τη γράψανε.
Και αυτήν, και την αντιπροσωπεία της ΕΕ, και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Θα μπορούσε να μου πει κάποιος ποια είναι η διαφορά μεταξύ Κοσσόβου και Οσετίας;
Τουλάχιστον οι Οσέτιοι, φυλή του Καυκάσου, είναι Έθνος, σε βάθος αιώνων, με δική τους γλώσσα και –μας αρέσει δεν μας αρέσει- Ρώσοι πολίτες είναι οι πιο πολλοί, με Ρωσικά διαβατήρια.
Αλλά ποιος υποδαυλίζει και παρακινεί τέτοιες καταστάσεις;
Ποιος ενθαρρύνει μικρές χώρες να προκαλούν και να γίνονται προβοκάτορες;
Γιατί, δεν κατάλαβα, από πού κι ως πού, όταν μίλησε χθες στο ΒΒC ο Σακασβίλι είχε πίσω απ την πλάτη του τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Πόσο αφελής πρέπει να’ σαι για να προκαλείς με τέτοιο τρόπο μια υπερδύναμη σαν τη Ρωσία;
-Διακηρύξτε εσείς την ανεξαρτησία σας και ‘δω είμαστ’ εμείς. Είπαν στο Κόσσοβο.
-Προβοκάρετε την Ελλάδα κι εδώ είμαστε ‘μεις. Όταν έρθει η ώρα να κάτσουμε στο τραπέζι στο Βουκουρέστι θα ενδώσουν και δεν θα βάλουν βέτο οι Έλληνες. Είπαν στους Σκοπιανούς.
-Μη φοβάστε. Ελάτε στο ΝΑΤΟ κι εδώ είμαστε ‘μεις. Είπαν στους Γεωργιανούς.
Και ιδού τ’ αποτελέσματα.
Η Σερβία δεν θα μπει στην ΕΕ αν η τελευταία αναγνωρίσει το Κόσσοβο (που δεν θα γίνει ποτέ φυσικά, μιας και αυτό απαιτεί ομοφωνία).
Τα Ρωσικά στρατεύματα θα παραμείνουν στην Οσετία για να ‘προστατεύσουν’ Ρώσους πολίτες. Όπως ακριβώς έγινε με την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Στο δημοψήφισμά τους οι Οσέτιοι προέκριναν την ένωσή τους με τη Ρωσία. Πιθανότατα αυτό και θα γίνει, μιας και επανασύνδεση με τη Γεωργία είναι πλέον αδύνατη.
Όσο για τους Σκοπιανούς, τον περασμένο Ιούνιο σας είχα πει (αλλά δεν το είχα γράψει) ότι, αμέσως μετά το Βουκουρέστι, αμερικανός καθηγητής, με ‘μυστήριες’ διεθνείς δραστηριότητες, όπως ελέχθη, είχε γράψει ένα εκτενές άρθρο στο Der Spiegel, λέγοντας πως το επόμενο βήμα των Σκοπιανών θα έπρεπε να είναι το να εγείρουν θέμα μακεδονικής μειονότητας.
Όπως ακριβώς και έγινε.
Χρειάζεται να προσθέσω κάτι άλλο;
Η Χαραλαμπίδης
[1] για να πούμε και του στραβού το δίκιο, μπορεί να είναι κι έτσι. Ακούω πως Ρωσικά μαχητικά χτύπησαν στόχους στη Νοτιοδυτική Γεωργία, προσπαθώντας να ‘βρουν’ τον πετρελαιαγωγό Μπακού-Σεϋχάν. Ο αγωγός αυτός είναι ένας από τους μακρύτερους και πιο δαπανηρούς στον κόσμο. 1,700 κακοτράχαλα και δύσβατα χιλιόμετρα. Φέρνει το πετρέλαιο των Αζέριων, μέσω Γεωργίας και Τουρκίας, στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
No comments:
Post a Comment