January 24, 2011

Ανυπακοή

Δε με τρομάζει ο πιτσιρικάς με το γκαζάκι στα Εξάρχεια.
Δουλειά μου είναι να τον ‘γυρίσω’.
Ένα χαμένο παιδί είναι που ψάχνει απεγνωσμένα κάπου να πιαστεί.
Που θέλει συζήτηση, κατανόηση, σεβασμό και στοργή.
Που άμα το αγκαλιάσεις αρχίσει και γουργουρίζει σαν το γάτο μου.
Πού θέλει κάποιον να του δώσει απαντήσεις στα άπειρα ερωτήματά του, και να του δείξει ένα διαφορετικό δρόμο.

Και ο δρόμος αυτός υπάρχει Βασίλη.
Σου τον δείχνω 6 χρόνια τώρα από αυτό εδώ το μπλογκ.

Τρέμω όμως με τον 50αρη που σηκώνει την μπάρα να περάσει τσάμπα από τα διόδια γιατί είναι ακριβά.
Τρέμω τη νοικοκυρά που θα πάρει το γάλα από το σουπερμάρκετ χωρίς να πληρώσει γιατί είναι ακριβό.
Τρέμω τον συνταξιούχο που δε θα πληρώσει τα κοινόχρηστα γιατί το πετρέλαιο έχει ανέβει.
Τρέμω τον επιβάτη που δε θα πληρώσει το εισιτήριο του λεωφορείου.
Τρέμω τον κλέφτη επιχειρηματία που δε θα αποδώσει τον ΦΠΑ γιατί «δεν βγαίνει».
Και τρέμω τον κυρ-Παναγιώτη στον Άγιο Παντελεήμονα που θα πιάσει το δίκαννο και θα βγει στους δρόμους γιατί η γειτονιά του έχει γίνει κόλαση.

Αυτά δεν είναι ‘ανυπακοή’ αλλά παρανομία.
Και τα βάζω όλα, ανεπιφύλακτα, στο ίδιο καλάθι.
Το καλάθι του πολίτη που παίρνει το νόμο στα χέρια του και τον εφαρμόζει κατά το δοκούν.

Και παρόλο που καταλαβαίνω απόλυτα την λυσσαλέα οργή του κόσμου με αυτά που του συμβαίνουν και την παλλαϊκή απαίτηση να επικρατήσει ένα αίσθημα δικαίου, η ανομία Βασίλη μπορεί να εξαπλωθεί, σε δευτερόλεπτα, σαν παμφάγα πυρκαγιά.
Κι αν το δάσος αυτό καεί Βασίλη, δεν αναδασώνεται με τίποτα.
Γιατί δεν έχουμε να βάλουμε τίποτα πάνω στο χέρσο τοπίο που θα προκύψει.

Ας προσέξει λιγάκι εδώ η κυβέρνηση.
Πριν της ξεφύγει παντελώς η κατάσταση.

Η. Χαραλαμπίδης







3 comments:

Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης said...

Ηλία,
Προφανώς αστειεύεσαι!!! Σοβαρώς ζητάς απο την κυβέρνηση να προσέξει; Από ποιόν ακριβώς εκεί μέσα; Ποιός έχει την ικανότητα να τα σκεφθεί όλα αυτά αλλά και τη δυνατότητα, τη θέληση και τη γνώση να τα αποτρέψει;!!!
Όσα περιγράφεις ήδη συμβαίνουν. Η έκρηξη, όμως, δεν θα έρθει τόσο γρήγορα αλλά είναι πολύ πιθανό να συμβεί εάν η κατάσταση δεν σταθεροποιηθεί και αντιστραφεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό, όμως, δεν είναι δυνατό να συμβεί με τις πολιτικές αυτής της κυβερνήσεως αλλά ούτε και της αντιπολιτεύσεως. Να γιατί η Συντακτική Εθνοσυνέλευση είναι η μόνη λύση...

nomad said...

kapoioi apo ekeinous pou den plhrwnoun diodia anaferoun oti to kanoun giati den yparxoun (akoma) oi dromoi pou tha ftiaxnontan me ta diodia. ean ayto einai akribes, tote einai adiko na mpainoun sto idio kalathi. otan o nomos einai anentimos, einai kathhkon tou entimou polith na mhn ypakousei. anypakoh ston nomo , akoma kai ston anentimo einai ej'orimsou paranomh praksh alla oxi panta katakritea.

Anonymous said...

Καλά όλα αυτά, όλοι γνωρίζουμε ότι η "ανυπακοή" δύναται να είναι η δικαιολογία επιβολής του "νόμου & τάξης" -- απλά άλλο "κίνημα ανυπακοής" και άλλο "αυτοδικία". Το πρώτο θεωρεί ότι ο νόμος απαιτεί νομιμοποίηση (θυμάμαι στην δεκαετία του '70 πως η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή ακύρωσε τον Ν.815 που η ίδια πριν μερικούς μήνες είχε ψηφίσει λόγω της αντίδρασης του φοιτητικού κινήματος)το δεύτερο είναι ατομική επιλογή και προσωπικό ρίσκο (=η ακραία "λύση"(;)όταν δεν υπάρχει συλλογική αντίδραση που απλώς μεταθέτει το ζήτημα αλλά δεν το λυνει πολιτικά).
Είναι πολλοί σήμερα που θεωρούν ότι οι βουλευτές ΔΕΝ έχουν πολιτική νομιμοποίηση, δεν λογοδοτούν στο εκλογικό σώμα και είναι αναλώσιμοι (ενδεχομένως με το αζημίωτο) στα εκάστοτε μεγαλοσυμφέροντα -- επομένως δεν έχουν πολιτική εντολή ούτε προσωπικό κόστος (η μη-επανεκλογή τους είναι ανάξια σχολιασμού ως κόστος σε σχέση με τι αποκόμισαν οι ίδιοι και τι κόστος η νομοθετική ψήφος τους επέφερε στους εκλογείς τους)
Το σύστημα αντιπροσώπευσης ΠΑΣΧΕΙ από νομιμοποίηση, επομένως έχουμε πολιτική κρίση που είτε θα εξελιχθεί σε ζήτημα "νόμου & τάξης", αυταρχισμού και "καλυμένης χούντας", είτε σε πολιτικό εκσυχρονισμό υπέρ των εκλογέων-εντολοδόχων.